Alt Urgell Roca Narieda i properes

Via Regular al Tossal de Balinyó

*** 9 desembre, 2017

El vessant sud de la Roca Narieda, o el que és el mateix, el Tossal de Balinyó, esdevé un dels millors indrets per deixar-se caure quan les temperatures es desplomen. Encarat al sud i a recer dels gèlids vents del nord, la paret esdevé un agradable solàrium amb un calcari més que excel·lent. Malauradament no tot és perfecte i és que malgrat no afectar gens, l’abundant vegetació li resta qualsevol mena d’ambient.

La Regular és un més dels molts itineraris oberts per en Marcel Millet en aquesta vall de l’Alt Urgell. Molt equipat, hi destaquen els dos llargs centrals que aprofiten una magnífica placa on l’adherència esdevé fonamental.

 • Via: Via Regular
 • Zona: Tossal de Balinyó
 • Dificultat: 6a (MD-)
 • Dificultat obligada: V+
 • Exposició: Baix
 • Compromís: Mitjà
 • Llargària: 590 metres
 • Equipament: Via equipada amb expansions, ponts de roca i algun clau
 • Material: 16 cintes exprès
 • Orientació: Sud
 • Valoració:****

Aproximació:

Anant per la C-14 en direcció Andorra, un cop passat Coll de Nargó, creuem el Segre pel pont d’Espia agafant la carretera L-401 direcció Alinyà i Sant Llorenç. Seguim per la carretera fins trobar un desviament a mà esquerra direcció Canelles. Continuem per aquesta carretera fins a trobar un aparcament a mà esquerra. Des del parking veiem en primer terme una casa de pagès abandonada i al fons la cara sud de la Narieda. Seguim a peu en direcció a la casa. Un cop arribats a la casa hem de seguir cap a la paret amb certa intuïció. Total 45 minuts.

La via:

La via es troba perfectament equipada de cap a peus. Hi destaquen les tirades 6 i 7 de la nostra ressenya, on es creua la placa central.

El segon, el tercer i el novè llarg són comuns amb la Sal de Frutas.

Nosaltres a partir de la R-9 hem escalat a l’ensamble sense problema, guanyant força temps.

Descens:

Des del cim baixem cap a la dreta direcció un coll, un cop passat aquest hi ha un altre, no tant evident; el prenem i baixem per una canal; el descens es troba molt ben equipat amb cordes fixes als punts més compromesos.

Potser també et pot interessar:

[elfsight_instagram_feed id="1"]