Barcelona Berguedà Pedraforca

Via Font al Pollegó Inferior

***** 14 Juliol, 2019

La Font és un compendi d’escalada clàssica, un camí ple de lògica que ens mena de manera inexorable fins al cim del Pollegó. Una via que sempre ha estat allà, fins i tot abans de ser oberta, esperant que algú la resseguís.

I el fet de resseguir-la esdevé tot un plaer per les ànimes enfiladisses que cerquem gaudir els camins naturals de la roca en un marc incomparable, esdevenint l’escalada un gran plaer.

Pels llepafils que cerquin una escalada ben assegurada amb expansions, o un rocam a prova de bombes millor anar a una altra banda. A tots aquells que no us importin aquests petits.

 • Via: Font
 • Zona: Pedraforca – Pollegó Inferior
 • Dificultat: V (MD-)
 • Dificultat obligada: V
 • Llargària: 290 metres
 • Exposició: Alt
 • Compromís: Alt
 • Equipament: Via pràcticament desequipada. Algun clau de progressió, un clau a la R0, R4 i 2 a la R5
 • Material: 10 cintes, alguna baga llarga, joc de friends i joc de tascons. Repetir algun friend mitjà pot anar bé per muntar les reunions
 • Orientació: Nord
 • Valoració: *****

Aproximació:

Des del Refugi Lluís Estasen prenem el PR C-123 que ens duu a l’Enforcadura. Remuntem la tartera fins a situar-nos a l’alçada de la via (2 hores aprox. des del cotxe). Hem de seguir una vira herbada amb cura fins situar-nos a peu de via (clau a la R0).

La via:

La via ressegueix la lògica de l’esquerda que creua de cap a peus aquest vessant. Trobarem el pas més difícil en iniciar el primer llarg de corda. La primera tirada és tota en xemeneia fins a situar-nos sobre una gran pedra encastada, damunt la qual muntarem la primera reunió (friends). Del bloc sortim a l’esquerra a buscar l’esperó (pas aeri) i continuem per terreny fàcil fins a un nínxol on podem muntar la segona reunió còmodament.

La tercera tirada l’escalem per l’esquerra de l’esquerda remuntant per terreny indefinit i bastant delicat per la qualitat de la roca. Muntarem la tercera reunió tot just abans de creuar la canal.

Seguim per la dreta de la canal per terreny fàcil fins a arribar a la base d’una fissura on muntem la reunió (clau).

Remuntem la fissura de l’esquerra i de seguida trobem un clau. Continuem recte per la fissura en tècnica d’encastament i diedre fins a un replà on trobem la cinquena reunió (dos claus).

Sortim de la reunió fent ramonage entre una gran llastra i la paret, continuem horitzontalment fins a trobar un forat que ens permet sortir a l’exterior. Remuntem un petit esperó i per terreny fàcil i descompost arribem a un collet on podem muntar una nova reunió. Des d’aquest punt fins al cim és una grimpada fàcil.

Descens:

Caminant vers el vessant oest on trobarem una instal·lació de ràpel. Fem un ràpel de 45 metres fins al coll. A la banda nord trobarem una nova instal·lació, que ens permet rapelar fins al terra, al capdamunt de l’Enforcadura.

*Fotografia del traçat cortesia d’en Jose Valero